Проблеми стійкості вестибулярного аналізатора до просторової орієнтації, параметрів часу й зусиль - Ніколаєв, Юрій Михайлович; Ніколаєв, Сергій Юрійович; Nikolayev, Yuriy; Nikolayev, Serhiy (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
У статті висвітлено роль вестибулярного апарату в спорті та інших видах діяльності людини, де здатність до просторової орієнтації, параметру часу й зусиль не зумовлена роботою якого-небудь одного аналізатора, а забезпечується сенсорною організацією, у якій найважливішу роль відіграють зоровий, вестибулярний, просторовий аналізатори. Такі види спорту, як гімнастика, акробатика та інші, потребують систематичного спеціалізованого тренування вестибулярного апарату з використанням простих і складних координованих рухів. У зв’язку з цим виникає необхідність у пошуку засобів, які б сприяли підвищенню стійкості вестибулярного аналізатора. The aim of the work – the article deals with the role of the vestibular apparatus in sports and other branches of human activity where ability to spatial orientation is stipulated not only by work of any separate analyzing organ, but is provided by sensibility organization where the main role is given to visual, vestibular and spatial analyzer. Such kinds of sport as gymnastics, acrobatics and another ones require specialized training of the vestibular apparatus by using simple and complicated coordination exercises. That is why there is a need in search of resources which would promote the increase of vestibular analyzer resistance.
Problems of Resistance of the Vestibular Analyzer to Spatial Orientation, Time Parameters, Efforts
Keywords: вестибулярний аналізатор; зоровий аналізатор; просторова орієнтація; параметри часу; зусиллях; vestibular analyzer; visual analyzer; spatial orientation; time parameters; efforts