Розробка бізнес-моделі фінансово-безпечного підприємства - Камозіна, Дарина Ігорівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У роботі досліджено теоретичні засади, методичні підходи та практичні інструменти формування бізнес-моделі фінансово-безпечного підприємства в умовах зростаючої економічної не стабільності, посилення ринкових ризиків та трансформаційних процесів у національній економіці. Розкрито сутність категорії «фінансова безпека підприємства», її структурні компоненти, критерії оцінювання та ключові фактори впливу. Особливу увагу приділено сучасним методам фінансової діагностики, оцінці ризиків, системі раннього попередження кризових явищ та механізмам забезпечення стійкості підприємства. Узагальнено наукові підходи до формування бізнес-моделей і визначено принципи, які забезпечують їхню адаптивність, стабільність та антикризовий потенціал. Проведено комплексну аналітичну оцінку фінансового стану підприємства, рівня його ризикованості, структури фінансових ресурсів, ліквідності, платоспроможності та ділової активності. Окреслено основні загрози, що формують фінансову вразливість підприємства, зокрема: нерівномірність грошових потоків, залежність від кредиторської заборгованості, нестабільність рентабельності, низький рівень маневреності капіталу та зовнішні макроекономічні ризики. Встановлено, що для забезпечення фінансової безпеки необхідною є інтеграція системи ризик-менеджменту, оптимізація фінансових потоків, посилення контролю за дебіторською заборгованістю, підвищення ефективності використання активів та удосконалення фінансової стратегії підприємства. На основі проведених досліджень розроблено бізнес-модель фінансовобезпечного підприємства, що включає стратегічні, тактичні та операційні елементи забезпечення фінансової стійкості. Модель передбачає формування системи фінансових індикаторів, впровадження цифрових інструментів контролю та прогнозування, диверсифікацію джерел фінансування, оптимізацію витрат, підвищення гнучкості бізнес-процесів та створення резервів фінансової стійкості. Запропоновані практичні рекомендації спрямовані на зменшення ризиків, зміцнення фінансової безпеки, підвищення адаптивності підприємства до зовнішніх шоків та формування довгострокових конкурентних переваг. Реалізація запропонованої бізнес-моделі забезпечить підвищення рівня фінансової безпеки, стабілізацію грошових потоків, зростання рентабельності та посилення економічної стійкості підприємства в динамічних умовах сучасного ринку.
Keywords: фінансова безпека підприємства; бізнес-модель; фінансова стійкість; ризик-менеджмент; антикризове управління; грошові потоки; фінансова стратегія; діагностика фінансового стану; економічна стійкість; управління ризиками