Житомирський окружний суд як структурний підрозділ Київської судової палати - Левчук, Юлія Михайлівна; Levchuk, Yuliia M. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
Київська судова палата поширювала свою юрисдикцію на окружні суди, що знаходились територіально в Київській, Волинській, Чернігівській та Могильовській губерніях Російської імперії за Судовими статутами 1864 року. Зокрема, на Київський, Житомирський, Луцький, Могильовський, Ніжинський, Стародубський, Уманський, Черкаський та Чернігівський окружні суди. Житомирський окружний суд розташовувався у Волинській губернії. Житомирський окружний суд як структурний підрозділ Київської судової палати розпочав свою діяльність 29 червня 1880 року. Про відкриття суду знаходимо відомості в архівних матеріалах. Зокрема, у справі про відкриття в місті Луцьку та місті Житомирі окружних судів (із звіту Волинського губернатора за 1880 рік) [1, арк. 13] міститься інформація про відкриття окружних судів в місті Луцьку та Житомирі. Також у справі про відкриття в Київській, Волинській та Подільській губерніях окружних судів [2, арк. 1-9] знаходимо відомості про відкриття судів у Києві, Умані, Житомирі, Луцьку. Зокрема, дізнаємось і про вдячність населення краю імператору Російської імперії з переписки між Міністерством юстиції (записка з телеграфа №14), Міністерством внутрішніх справ (записка з телеграфа №15 від 29.06.1880 року), Київським, Подільським та Волинським генерал-губернаторством.
Keywords: Житомирський окружний суд; Київська судова палата