FASCYNACJE MUZYCZNE SYMBOLISTÓW ROSYJSKICH W KONTEKŚCIE EUROPEJSKIM - Matecka, Małgorzata; Matecka, Małgorzata (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2008)
У статті здійснено спробу простежити зв’язок літературної творчості російських символістів із музикою. У багатьох творах К. Бальмонта, В. Брюсова, Ф. Сологуба, В. Іванова, А. Білого, А. Блока відображено прагнення до різних видів мистецтва. Ці письменники вважали музику піднесеним мистецтвом. Прагнучи до синтезу слів, думки і звуків, вони намагалися транспонувати принципи музичних форм вислову на мистецтво слова, розширюючи у своїх синкретичних композиціях діапазон літературної експресії та символіки. The article concers relations between literary output of Russian symbolists and music. K. Balmont, F. Sologub, V. Briusov, V. Ivanov, A. Biely deeply felt community of all art domains. Not only that they preferred the lexical layer to be melodious but also tried to construct their syncretic texts according to the rules of musical compositions and that way they created very powerful, symbolic language of artistic expression.
Musical Fascinations of Russian Symbolists at the European Background
Keywords: музика; music; російські символісти; russian symbolists; музичні захоплення; musical fascinations; мистецтво; art