Особливості сучасного екологічного стану річки Конопелька - Нетробчук, Ірина Марківна; Карпюк, Зоя Костянтинівна; Чижевська, Лариса Тарасівна; Білецький, Юрій Валентинович; Стельмах, Валентина Юріївна; Полянський, Сергій Володимирович; Мельник, Олег Володимирович; Качаровський, Роман Євгенович (Наукові перспективи, 2025)
На сьогоднішній день проблема погіршення екологічного стану водойм в Україні загалом та Волинської області зокрема є актуальною для широкого кола споживачів води, і вимагає постійної уваги у зв’язку зі істотно зростаючим антропогенним навантаженням на водні об’єкти. Вода є досить важливим ресурсом та основою для сталого розвитку країни. Водночас вона відіграє нині ключову роль у адаптації та пом’якшенні наслідків зміни клімату, подоланні голоду та епідемій, підтримує баланс екосистем. Враховуючи високий рівень соціалізації суспільства і пряму залежність його від наявності необхідних благ, що розміщенні в місцях комфортного життя, праці та відпочинку, тому якість води у водоймах поблизу таких місць є важливим фактором забезпечення життєдіяльності людини. Адже досягнення «доброго» екологічного стану водних ресурсів допоможе водоймам стати чистішими та забезпечить один з базових принципів євроінтеграції – право людини на чисте довкілля. Систематично, впродовж останнього десятиліття, у засобах масової інформації з’являлися сюжети щодо цвітіння на каскаді водосховищ на р. Дніпро та інших водойм України. Водночас, в інтернет-виданнях Волині неодноразово обговорювались питання погіршення екологічного стану рр. Турія, Луга, Вижівка, Стир та їх приток. Однією з водойм, що потребує дослідження її екологічного стану р. Конопелька. Дослідження доцільним було провести на території облаштованої рекреаційної зони річки, що протікає в с. Підгайці Луцького району.
Keywords: річка; заплава річки; річка Конопелька; екологія; екологічний стан; похил річки; екологічний стан водойм; макрофіти; русло; річкова долина; Луцький район; Волинська область