Adam Tomanek – legenda polskiego radia - Кравченко, Світлана Іванівна; Krawczenko, Switłana W.; Kravchenko, Svitlana I. (Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка, 2015)
У статті “Адам Томанек — легенда польського радіо” розглядається життєвий та творчий шлях знаного польського радіожурналіста, досвід роботи якого складає більше 60 років. Проаналізована його методика творення радійних мікрорепортажів, а також цикл усних історій під назвою “Свідок історії”, який складається із 35 текстів. У статті розглянуто радіопрограми, присвячені історії люблінського радіо, колегам, з якими Адам Томанек працював упродовж багатьох десятиліть, технічному та моральному поступу радіожурналістики. Особливу цінність складають тексти, присвячені рідному дядькові журналіста, відомому польському письменникові, журналістові і перекладачеві Юзефу Лободовському. Це і особисті спогади А.Томанка про зустрічі з письменником, і перекази родинних історій, і розповідь про його життя на еміграції та повернення праху на батьківщину. У статті, крім публікацій у пресі та архіву люблінського радіо, також використані матеріали особистого архіву авторки, якій випала нагода особисто спілкуватися із відомим польським журналістом.

In the article "Adam Tomanek - a legend of Polish radio" is considered the life and career of famous Polish radio journalist, whose experience is more than 60 years. Analyzed its method of creation reports on radio and oral history series called "Witness History", which consists of 35 texts. In the article reviewed the radio program on the history of Radio Lublin, colleagues with whom Adam Tomanek worked for many decades, technical and moral progress of journalism. Of particular value up texts devoted uncle journalist, famous Polish writer, journalist and translator Józef Łobodowski. This A.Tomanka personal memories of meetings with the writer, and bring family stories, and the story of his life in exile and the return of the ashes home. The article, in addition to publications in the press and radio archives Lublin also benefited the personal archive of the author, who had the opportunity to personally interact with the famous Polish journalist.
Keywords: радіо “Люблін”; майстер мікрорепортажу; жанр усних історій; цикл “Свідок історії”; radio "Lublin"; master mikroreportazhu; genre of oral histories; series "Witness history"