Фактори ризику розвитку артеріальної гіпертензії. - Циранюк, Юлія; Андрійчук, Богдан (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2022)
Програма лікування та реабілітації хворих на АГ базується на медикаментозній та немедикаментозній терапії. Немедикаментозна терапія спрямована на зменшення маси тіла за наявності ожиріння; зменшення вживання алкоголю; регулярне виконання динамічних фізичних вправ; обмеження вживання кухонної солі до 5 г на добу (1/2 ч. ложки); достатнє вживання калію, кальцію та магнію; зменшення вживання насичених жирів та холестерину; відмову від паління. За даними ВООЗ, профілактика, спрямована на зміну способу життя, є універсальною «вакциною» проти артеріальної гіпертензії, а застосування перерахованих заходів сприяє зменшенню кількості її нових випадків на 50 %.
Keywords: фактори ризику; артеріальна гіпертензія