Розвиток логічного мислення учнів основної школи у процесі розв'язування текстових задач - Морозюк, Оксана Тарасівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У магістерській роботі розглянуто проблему розвитку логічного мислення учнів основної школи в процесі розв’язування текстових задач. Розкрито психолого-педагогічні основи формування логічного мислення школярів, визначено вікові особливості його розвитку. Проаналізовано роль текстових задач у навчанні математики, наведено класифікацію основних їх видів і методи розв’язування. Обґрунтовано методичні засади використання текстових задач на рух, спільну роботу, відсотки та задач з параметрами як ефективного засобу розвитку логічного мислення. Розроблено систему завдань із логічним навантаженням, запропоновано використання інтерактивних методів, STEM-технологій і міжпредметних зв’язків для підвищення ефективності навчання. Експериментально підтверджено позитивний вплив запропонованої методики на рівень сформованості логічних умінь учнів. Практичне значення роботи полягає у створенні методичних рекомендацій для вчителів математики щодо розвитку логічного мислення учнів засобами текстових задач. Результати дослідження можуть бути використані в освітньому процесі основної школи, під час розробки навчально-методичних посібників, програм і факультативних курсів з математики.
Keywords: логічне мислення; текстові задачі; основна школа; методика навчання; розвиток мислення; математична освіта