Хімічний аналіз та оцінка якості природних вод - Хільчевський, Валентин Кирилович; Забокрицька, Мирослава Романівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2021)
Викладено основні відомості про поширені методи хімічного аналізу природних вод. Наведено методики визначення хімічних компонентів у природних водах: розчинених газів, біогенних та органічних речовин, головних йонів, твердості. Розглянуто способи та форми вираження і контролю отриманих результатів. Висвітлено методи екологічного оцінювання якості природних вод, а також питної води та водних об’єктів, призначених для різних видів водокористування (господарсько-питного, культурно-побутового, рибогосподарського). Навчальний посібник призначено для студентів університетів, які вивчають «Основи гідрохімії», «Гідрохімію» за освітніми програмами з гідрології спеціальності «Науки про Землю».
ПЕРЕДМОВА…5 1. ГІДРОХІМІЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ НА ВОДНИХ ОБ'ЄКТАХ…7 1.1. Відбір та попередня обробка проб води…7 1.2. Аналіз води біля водного об'єкта…9 2. ОСНОВНІ ХІМІЧНІ ТА ФІЗИКО-ХІМІЧНІ МЕТОДИ АНАЛІЗУ ПРИРОДНИХ ВОД…11 2.1. Гравіметричний аналіз…11 2.2. Об’ємний аналіз…11 2.3. Фотометричний аналіз…14 2.4. Електрохімічні методи…15 3. ФІЗИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ ПРИРОДНИХ ВОД…19 3.1. Визначення основних фізичних властивостей води…19 3.2. Визначення концентрації водневих йонів (значення pH)…20 3.3. Визначення окисно-відновного потенціалу (значення Eh)…22 4. ХІМІЧНИЙ СКЛАД ПРИРОДНИХ ВОД…24 4.1. Розчинені гази…24 4.1.1. Визначення розчиненого кисню…24 4.1.2. Визначення вільного діоксиду вуглецю…25 4.1.3. Визначення агресивного діоксиду вуглецю…27 4.2. Біогенні речовини…28 4.2.1. Визначення йонів амонію…28 4.2.2. Визначення нітритних йонів…29 4.2.3. Визначення нітратних йонів…31 4.3. Розчинені форми заліза - визначення Fe2+ та Fe3+…32 4.4. Органічні речовини…35 4.4.1. Визначення легкоокиснюваних органічних сполук (ПО)…35 4.4.2. Визначення хімічного споживання кисню (БО)…36 4.5. Головні йони, твердість води, сухий залишок…38 4.5.1. Визначення карбонатних і гідрокарбонатних йонів…38 4.5.2. Визначення сульфатних йонів…39 4.5.3. Визначення хлоридних йонів…41 4.5.4. Визначення йонів кальцію…42 4.5.5. Визначення йонів кальцію…43 4.5.6. Визначення йонів натрію і калію…44 4.5.7. Визначення твердості води…46 4.5.8. Визначення сухого залишку…47 5. СПОСОБИ ТА ФОРМИ ВИРАЖЕННЯ І КОНТРОЛЮ РЕЗУЛЬТАТІВХІМІЧНОГО АНАЛІЗУ ВОДИ…49 5.1. Концентрація розчинів…49 5.2. Способи та форми вираження експериментальних результатів…50 5.3. Контроль результатів хімічного аналізу води…53 6. МЕТОДИ ОЦІНЮВАННЯ ЯКОСТІ ВОДИ…55 6.1. Якість води джерел водопостачання…55 6.2. Якість питної води…55 6.3. Якість води водних об’єктів, призначених для господарсько-питного і культурно-побутового водокористування та потреб рибногогосподарства…56 6.4. Екологічна оцінка якості поверхневих вод…56 6.5. Здійснення державного моніторингу вод…59 7. ТЕХНІКА БЕЗПЕКИ ПРИ ВИКОНАННІ ГІДРОХІМІЧНИХ РОБІТ…62 Додатки…65 Список рекомендованої літератури…73
Keywords: хімічний аналіз води; якість води; оцінка якості води; розчинені гази; біогенні речовини; головні йони; види водокористування; господарсько-питне водокористування; культурно-побутове водокористування; рибогосподарське водокористування; [556.114:556.3](075.8)