Політопікальність як фактор реконтекстуалізації предмета думки мовця - Ковальчук, Людмила Володимирівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2020)
Стаття присвячена дослідженню особливостей реконтекстуалізації предмета думки мовця, зумовленої політопікальністю комунікації. Розкрито, що динамічна політопікальна інтеракція характеризується трансформацією ініціального предмета думки мовця в потенційні, зміною контекстуальних моделей комунікантів, появою нових перспектив на предмет обговорення, тобто реперспективацією. Звернуто увагу на вербальні та невербальні засоби експлікації політопікальності, що сигналізують про перспективну переорієнтацію предмета думки мовця в ході комунікативної взаємодії, “нашарування” перспектив комунікативних партнерів на предмет їхнього обговорення і, як наслідок, засвідчують мультиперспективність комунікативного процесу.
Keywords: політопікальність; реконтекстуалізація; предмет думки мовця; контекстуальна модель; мультиперспективність; 811.111’42-11:316.77