Щоденник психолого-педагогічної практики - Іванців, Оксана Ярославівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2022)
Психолого-педагогічна практика є етапом у підготовці студентів за освітньо-кваліфікаційним рівнем «бакалавр». Тому зміст і характер їх діяльності на час педагогічної практики відрізняється більшою різноманітністю видів та форм. Ця практика є максимально наближеною до реальної професійної роботи вчителя і класного керівника. Метою педагогічної практики є підготовка студентів до виконання функцій вчителя-предметника та класного керівника, а також до проведення систематичної навчально-виховної роботи з учнями 5-11 класів. Завдання педагогічної практики: - поглиблення і закріплення теоретичних знань, отриманих студентами в університеті та їх застосування у вирішенні конкретних педагогічних задач; - набуття студентами умінь та навичок організації і самостійного проведення навчально-освітньої та виховної роботи з учнями; - - формування у студентів професійних умінь спостереження за учнями, вивчення їх індивідуальних особливостей та врахування їх у навчальній і виховній роботі; - розвиток вмінь і навичок синтезу здобутих знань у галузі психології, педагогіки та окремих методик у практиці педагогічної роботи; - виховання у студентів стійкого інтересу і любові до професії вчителя, формування потреби у педагогічній самоосвіті, вироблення творчого і дослідницького підходу до педагогічної діяльності. У посібнику розглядаються завдання і зміст психолого-педагогічної практики студентів за освітньо-кваліфікаційним рівнем «бакалавр», відображена структура та принципи її організації. Це значно полегшить студентам ведення психолого-педагогічного аналізу та фіксацію педагогічних спостережень. Щоденник роботи студента-практиканта - це обов’язковий документ у закладах вищої освіти , що проводять такий вид практики. Ведеться він кожним студентом протягом педагогічної практики та подається заповненим на факультет після її завершення.
Keywords: психолого-педагогічна практика; напрями навчально-виховної роботи; аналіз документації; психолого-педагогічна характеристика; спрямованість особистості; емоційно-вольові якості учня; Індивідуально-психологічні особливості учня; навчальна діяльність; аналіз навчального заняття; тип навчального заняття; форма навчального заняття; структура навчального заняття; 57:377.3 (051)