"Українська Сибіла": Д. Донцов про Лесю Українку - Яструбецька, Галина; Yastrubetska, Halyna (Німецько-Українське Наукове Об’єднання ім. проф. Юрія Бойка-Блохина, Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
На основі есеїв Д. Донцова зроблено спробу створити портрет Лесі Українки. Ракурс бачення творця сучасної версії теорії українського інтегрального націоналізму, який ґрунтується на ідеалістичних засадах сприймання світу, опозиції до позитивізму, усвідомлення важливості індивідуальних особливостей енергетичної конституції митця, відкриває можливості сприймання феномену Лесі Українки у феноме- нологічному, ноематичному планах. Джерела наповнення- контакту, структура свідомості Лесі українки постають у масштабах імагінативного пізнання, причетності до образотвірних сфер буття, в тому числі й українського. Based on essays by D. Dontsov there was made an attempt to create Lesia Ukrainka’s portrait. The creator’s perspective of the theory of Ukrainian integral nationalism modern version, based on idealistic principles of world perceiving, opposition to positivism, awareness of the individual features of the artist’s energy constitution importance, grants possibility to analyze phenomenological and noematic plans. Sources of filling and contact, Lesia Ukrainka’s consciousness the structure appear on the scale of the imaginative personality, involved into creation of intelligible spheres of being.
"UKRAINIAN SYBILA": D. DONTSOV ABOUT LESIA UKRAINKA
Keywords: Д. Донцов; Леся Українка; націоналізм; вибраність; елітарність; ірраціональність; Lesia Ukrainka; D. Dontsov; nationalism; selectivity; elitism; irrationality