Творчі зв’язки Лесі Українки з польською реалістичною прозою - Колошук, Надія Георгіївна; Koloshuk, Nadiia G. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
У статті йдеться про зв’язки з польською реалістичною / «позитивістською» прозою (Е. Ожешко, М. Конопніцька, Г. Сенкевич, Б. Прус, а також С. Жеромський), котрі виявлено в белетристичній спадщині Лесі Українки: подібні мотиви, аналогічні жанрові визначення, схожі сюжетно-композиційні прийоми та образні типи.
Lesya Ukrainka’s creative relation with the Polish realistic prose
The article deals with the relations with the Polish realistic / “positivistic” prose (by Ye. Ozheshko, M. Konopnotska, H. Senkevych, B. Prus and S. Zheromskyi) which were revealed in Lesya Ukrainka’s fiction inheritance: similar motifs, analogous genre definitions, similar methods with plot and composition and figurative modes.
Keywords: белетристика Лесі Українки; польський «позитивізм» у літературі; жанрові форми; стильові особливості; тематичні мотиви; типи образів-персонажів; модернізм; реалізм; Lesya Unkrainka’s fiction; the Polish “positivism” in the literature; genre forms; stylistic peculiarities; thematic motifs; the modes of image-characters; modernism; realism