Мінімальна синтаксична одиниця умови у структурі простого ускладненого речення - Межов, Олександр Григорович; Mezhov, O. G. (Донецький національний університет, 2013)
У статті проведено системне дослідження семантичних варіантів адвербіальних синтаксем умови сучасної української літературної мови на матеріалі різностильових текстів, співвідношення їх з підрядними умовними частинами. Описано прийменникові відмінки, дієприслівники як морфологічні засоби вираження категорії умови в неелементарних простих реченнях. In the article of semantic variants of adverbial syntaxems conditions on material of texts modern literary Ukrainian, correlation with subordinate clause of conditions is analysed. Prepositional cases, adverbial participte how morphological facilities of expression of category of conditions are in the simple sentences are described.
Keywords: синтаксема умови; syntaxema conditions; вторинний предикат; the secondary predicate; мінімальна семантико-синтаксична одиниця; адвербіальна синтаксема; прийменник; відмінок; дієприслівник; minimal semantic-syntactical units; adverbiale syntaxema; pretext; case; adverbial participte