Соціальна економіка - Стрільчук, Ростислав Семенович (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
Дисципліна «Соціальна економіка» належить до переліку вибіркових навчальних дисциплін за освітнім ступенем «Бакалавр». Формування системи економічних знань про суспільну форму виробництва, проблему ефективного використання обмежених економічних ресурсів, господарський вибір економічних суб’єктів та їх господарську поведінку. Студент повинен знати: сутність, значення та зміст соціальної економіки в країнах з розвинутою економікою і в Україні; завдання, принципи та напрямки реалізації соціальної економіки в Україні; види моделей та проблеми пошуку моделей соціальної економіки в Україні; нормативно-правове забезпечення соціальної політики; види соціальних стандартів та нормативів; структуру соціальної сфери та джерела її фінансування; принципи та складові соціального захисту та соціального забезпечення; основи соціального захисту економічно активного населення; види соціальних протиріч та проблеми врегулювання соціальних конфліктів; основи організації соціального захисту та соціального забезпечення соціально вразливих верств населення (інвалідів, сімей з дітьми, багатодітних сімей, бідних, молоді); основні завдання та напрямки пенсійного реформування в Україні; основи формування соціальної політики на підприємстві (в організації). Студент повинен володіти: економічним аналізом та практичними висновками, використовувати сучасні методи у формуванні економічного регулювання, аналізувати економічну культуру, застосовувати політичну економію у господарському житті суспільства; самостійно аналізувати соціальні проблеми, а також розробляти пропозиції щодо їх вирішення; користуватися нормативно-правовою базою та основними соціальними стандартами; розраховувати соціальні допомоги стосовно різних подій і для різних категорій населення, як то: інвалідів, сімей з дітьми, бідних верств населення, безробітних; розраховувати розмір пенсії, використовуючи законодавчу базу сфери пенсійного страхування та забезпечення; розробляти заходи соціально-економічного характеру для колективного договору та соціального плану підприємства; розробляти соціальні послуги та їх надання працівникам підприємства і членам їх сімей.
Keywords: течії сучасної економічної теорії; економічна політика окремих держав; механізм функціонування господарських систем