Міфологема відьми в контексті української культури - Назарук, Вероніка Сергіївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Основною метою кваліфікаційної роботи є аналіз міфологеми відьми в контексті української культури, висвітлення її історичних трансформацій та сучасних репрезентацій. Методологічною основою дослідження є міждисциплінарний підхід, який базується на синтезі історико-культурного, герменевтичного, семіотичного та порівняльного методів. Ґрунтуючись на аналізі праць авторитетних вчених минулого, наукових статей сучасних дослідників, матеріалів з інтернет-джерел, кінофільмів, досліджуються різноманітні аспекти образу відьми, серед них: історико-культурний, релігійний, фольклорний, соціальний тощо. Особлива увага приділяється проблематиці фемінізму та аналізу сучасних репрезентацій образу відьми у попкультурі. Дослідження висвітлює важливість теми відьомства не лише для вивчення національної міфології, але й з точки зору гендерних та соціальних аспектів, які формують уявлення про образ жінки-відьми в українському та європейському світоглядах. Аналізуючи історичні етапи розвитку цих уявлень, прослідковуємо еволюцію сприйняття відьми від демонічної істоти й об’єкту цькування та переслідування – до символу жіночої сили та опору. Дослідження також включає аналіз особливостей репрезентацій образу відьми в українській та західній культурних традиціях. На основі вивчення фольклорного матеріалу розкривається важливість розуміння процесів формування відповідних колективних уявлень. Також досліджується образ відьми як культурний символ у масовій культурі XX-XXI століть. Доведено, що образ відьми не є забутим персонажем української демонології, а багатогранним культурним символом, що поєднує в собі потужну енергію природи, жіночу силу, мудрість та мужність. Він не втрачає своєї сили з часом, а навпаки, набуває в кожну історичну епоху нових особливих історичних, релігійних, ідеологічних та соціокультурних трансформацій. Дослідження свідчить про важливість подальшого вивчення цієї проблематики, особливо враховуючи сучасну трагічну ситуацію в Україні в умовах війни, коли образ відьми набуває патріотичних рис і репрезентується в масовій культурі як символ сили, захисту та боротьби проти російської агресії.
Keywords: відьма; міфологема; українська культура; європейський світогляд; архетип; фольклор; феміністичний символ; неоязичництво; попкультура