Оцінка компонентів надземної фітомаси клонів плюсових дерев сосни звичайної Шацької ценопопуляції - Пугач, Андрій Миколайович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Визначення вуглецевої ємності архівно-маточних плантацій дозволяє оцінити їхній внесок у загальний баланс зелених насаджень. Завдяки підвищеній продуктивності й генетичній стабільності, ці плантації не лише сприяють зниженню концентрації CO2 в атмосфері, а й можуть стати важливим інструментом економічної вигоди через конвертацію додатково секвестрованого вуглецю у товарну форму, що поєднує екологічні, економічні та наукові аспекти сталого розвитку. У першому розділі наводяться загальне поняття про дослідження продуктивності деревостанів в Україні та оцінку компонентів надземної фітомаси дерев головних лісоутворюючих видів. Другий розділ містить характеристику об’єкта дослідження, а також природно-кліматичні умови регіону досліджень та основні положення методики досліджень. Третій розділ містить аналіз оцінку компонентів надземної фітомаси клонів сосни звичайної Шацької ценопопуляції. Четвертий розділ описує економічну оцінку архіву клонів на основі екосистемних послуг. В п’ятому розділі описано охорону праці при проведенні лісовпорядних робіт. Робота виконана на 54 сторінках друкованого тексту, містить 7 таблиць, проілюстрована 6 рисунками. Загальні висновки з проведених досліджень наведені в кінці роботи, перед списком використаної літератури.
Keywords: архівно-маточна плантація; клони плюсових дерев; компоненти надземної фітомаси дерев