Моніторинг стану осушених земль Маневицького району Волинської області - Нетробчук, Ірина Марківна; Netrobchuk, Iryna M. (Кримський науковий центр НАН України, 2014)
В статті розглянуто окремі блоки меліоративного моніторингу осушених земель Маневицького району Волинської області. В районі функціонує 24 меліоративні системи. Площа осушуваних земель становить 44 тис. га, з них 26605 га припадає на сільськогосподарські угіддя, решта земель використовується неефективно. Головним критерієм меліоративної ситуації на осушених землях є прогноз глибини залягання грунтових вод і продуктивних запасів вологи в грунті. Згідно прогнозів встановлено, що рівні залягання ґрунтових вод на глибинах 0,5-1,25 м сприятливі для передпосівного періоду на площі 24028 га, вологозапаси на початок вегетації є оптимальними – 22438 га меліорованих угідь. З’ясовано, що більша частина мелiоративних систем малоефективні і потребують реконструкцii. Внаслідок осушувальної меліорації відбулися значні зміни властивостей ґрунтів, а як наслідок спостерігаються прояви деградаційних процесів на гідроморфних ґрунтах. З метою покращення сучасного агроекологічного стану осушених земель Маневицького району запропоновано оптимізаційні заходи.

It was described separated blocks of reclamation monitoring drainaged lands in district Manevyshi of Volyn region in the article. Twenty four reclamation systems are working in the district. The square of drainaged lands is 44000 ha. 26650 ha belowe to agriculture lands, another lands are ineffective. The prediction of depth ground water and productive reserves of moisture in soil is the main criterion of reclamation situation on drainage lands. According to prediction it was elucidated what levels ground water on the depth 0,5-1,25 m are faveurable for crops period in the area 24028 ha and reserves of moisture on begining vegetation is optimum on 22438 ha reclamation lands. Determined that most of the part reclamation systems are ineffective are need reconstruction. The considerable changings of soil’s property were beginning because of drainaged reclamation. As a result degradation processes are widened on hudromorphic soils. It was offered measures for impoving modern agroecological state drainaged lands in district Manevyshi
Monitoring of the state drainaged lands in district Manevyshi of Volyn region
Keywords: моніторинг; меліорація; прогноз; осушувані землі; меліоративні системи; грунт; деградаційні процеси; monitoring; reclamation; prediction; drainaged lands; reclamation systems; soil; degradation processes