Продромус синтаксонів Oxycocco palustris – Sphagnetea magellanici фітостроми торфових боліт - Коніщук, В. В.; Konishchuk, V. V. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
У результаті досліджень, аналізу літератури наведено перелік синтаксонів рослинності торфових боліт України класу рослинності Oxycocco palustris – Sphagnetea magellanici. Представлено коротку характеристику місцезростань, поширення угруповань судинних рослин. Визначено синфітосозологічний статус. Наведено види рослин Червоної книги України: Betula humilis Schrank., Carex dioica L., Chamaedaphne calyculata (L.) Moench., Dactylorhiza incarnata (L.) Soó, D. maculata (L.) Soó, D. majalis (Reichenb.) P. F. Hunt et Summerhayes, Drosera anglica Huds., Drosera intermedia Hayne, Juncus bulbosus L., Hammarbya paludosa (L.) O. Kuntze, Liparis loeselii (L.) Rich., Oxycoccus microcarpus Turcz. ex Rupr., Pinguicula alpina L., Salix herbacea L., Sphagnum molle Sull., а також фітоугруповань, що охороняються згідно із Зеленою книгою. Вперше описано нові синтаксони фітоасоціацій: Chamaedaphno calyculati-Sphagnetum, Dactylorhizo incarnatae-Sphagnetum, Dactylorhizo majalis- Sphagnetum, Drosero-Sphagnetum, Hammarbyo paludosae-Sphagnetum, Oxycocco microcarpi-Polytrichetum, Oxycocco palustri-Sphagnetum. As the result of investigations and the analysis of the literatures on the list of peat mire of Ukraine of syntaxa Oxycocco palustris – Sphagnetea magellanici is represented. Short of characteristic of habitats, distribution given of community vascular plants. Their synphytosozological status is determined. It is specified rare species plants of the Red Data Book of Ukraine: Betula humilis Schrank., Carex dioica L., Chamaedaphne calyculata (L.) Moench., Dactylorhiza incarnata (L.) Soó, D. maculata (L.) Soó, D. majalis (Reichenb.) P. F. Hunt et Summerhayes, Drosera anglica Huds., Drosera intermedia Hayne, Juncus bulbosus L., Hammarbya paludosa (L.) O. Kuntze, Liparis loeselii (L.) Rich., Oxycoccus microcarpus Turcz. ex Rupr., Pinguicula alpina L., Salix herbacea L., Sphagnum molle Sull., as well as protected phytoassociations of the Green Data Book. For the first time new syntaxon phytoassotiations is described: Chamaedaphno calyculati-Sphagnetum, Dactylorhizo incarnatae-Sphagnetum, Dactylorhizo majalis-Sphagnetum, Drosero-Sphagnetum, Hammarbyo paludosae-Sphagnetum, Oxycocco microcarpi-Polytrichetum, Oxycocco palustri- Sphagnetum.
Prodromus of Syntaxon Oxycocco Palustris – Sphagnetea Magellanici of Phytostrome of Peat Mire
Роботу виконано на базі Інституту агроекології і природокористування НААНУ
Keywords: торфове болото; продромус; Oxycocco palustris – Sphagnetea magellanici; клас; порядок; союз; асоціація; екотоп; peat mire; prodromus; klass; order; union; asotiation; habitat