Контрове світло в живописі портрету - Панфілова, Олександра Георгіївна (My University, 2024)
У тезах проаналізовано методику виконання навчального портрету з живопису в умовах контрового освітлення. Розглянуто особливості передачі пластики, матеріальності та анатомічних рис за допомогою кольору.
Світло є важливим елементом передачі настрою картини. Сильний контраст між світлом та тінню допомагає створити драматичне відчуття завдяки темним площинам, що вимальовуються на яскравому світлому тлі і перетворюються на силуети. Прийом контражур відкриває низку цікавих композиційних можливостей. Так як об'єкт картини розташований навпроти джерела висвітлення, відчуття простору посилюється. У той же час, освітлені ділянки створюють фокусні точки.
Keywords: живопис; реалістичний портрет; контрове світло; контражур; методика