Наука про документ: формування та основні етапи розвитку - Онищук, Тетяна Миколаївна (My University, 2025)
У кваліфікаційній роботі комплексно досліджено становлення та еволюцію науки про документ як окремої галузі знань, що вивчає документ у всіх його аспектах – інформаційному, матеріальному, соціальному та комунікативному. Розкрито історичні передумови виникнення документознавства, його розвиток у контексті зміни носіїв інформації та наукових підходів до вивчення сутності документа. Проаналізовано ключові етапи розвитку науки про документ: від емпіричних підходів у бібліотечній і архівній практиці до теоретичного осмислення поняття «документ» у працях європейських і українських дослідників ХХ–ХХІ століть. Звернено увагу на внесок таких учених, як П. Отле, М. Слободяник, С. Кулешов, Н. Кушнаренко, Г. Швецова-Водка та ін. у дослідження концептуальних засад документознавства. У роботі висвітлено вплив цифрової трансформації на еволюцію документа та документознавства. Охарактеризовано сучасні підходи до класифікації, функціонування й збереження документів в умовах інформаційного суспільства. Особливу увагу приділено ролі документознавства в системі інформаційної науки та його значенню для забезпечення наукової, освітньої й управлінської діяльності.
Keywords: документ; наука про документ; документознавство; електронний документ; концепції документознавства; цифровізація; інформаційна діяльність