Ідея польсько-українського порозуміння в політичній концепції волинського воєводи Г. Юзевського - Крамар, Юрій Вікторович; Kramar, Yurii V. (Житомирський державний університет імені Івана Франка, 2015)
У статті аналізуються ідеологічні засади політики державної асиміляції, яку на Волині у 1928-1938 рр. реалізовував воєвода Г. Юзевський. Стратегічна мета його «волинської політики» полягала в тому, щоб шляхом політичної асиміляції місцевого населення добитися найтіснішої інтеграції регіону з усіма теренами Речі Посполитої. Для досягнення цієї мети програма Г. Юзевського передбачала цілий ряд заходів (політичного, соціально-економічного, культурно-освітнього характеру), реалізація яких мала допровадити до зняття польсько-українських протиріч і стати символом співжиття обох народів у рамках польської державності.

This article analyzes the ideological principles of the policy of state assimilation implemented in Volyn in 1928-1938 by G. Yuzevskiy. The strategic goal of the latter's "Volyn policy" consisted in achieving a tight integration of this region with the rest of the Polish Republic by way of political assimilation of the local population. To reach this goal, G. Yuzevskiy's program included a whole range of means (political, socio-economic, cultural and educational), the use of which was intended to neutralize the polish-ukrainian conflicts and to become the symbol of the coexistence of both peoples within the framework of the Polish state.
The idea of polish-ukrainian understanding in the political conception of the volyn governor G. Yuzevskiy
Keywords: Друга Річ Посполита; Second Polish Republic; Волинь; Volyn; міжнародні відносини; international relations; державна асиміляція; state assimilation