Основні екологічні проблеми басейну річки Припять у Волинській області та заходи для покращення - Шевчук, Олена Сергіївна (My University, 2021)
Проаналізовано основні екологічні проблеми в басейні р. Прип’ять у Волинській області. Основними проблемами в басейні Прип’яті є: повені, паводки, замулення, радіаційне забруднення, зміна русел річок, зміна водного режиму, зменшення біорізноманіття. Встановлено,що поверхневі води долини р. Прип’ять згідно проведеної нами оцінки якості поверхневих вод досить чисті чи слабо забруднені, але за окремими показниками, особливо нижче скиду комунальних очисних споруд, якість води погіршується. Запропоновано заходи, щодо покращення екологічного стану в басейні одного з найбільших водно-болотних комплексів Поліського регіону: здійснення надійного моніторингу за станом всієї басейнової системи; введення системи сортування та переробки сміття; розробка системи штрафів та покарань за вивід каналізації у поверхневі об’єкти без спеціального дозволу, ведення сільськогосподарського виробництва у межах водоохоронних зон та прибережних смуг; реконструкція меліоративної мережі з осушувальної на осушувально-зволожувальну; відновлення боліт, шляхом повторного заболочення; введення штрафних санкцій щодо браконьєрства та будь-якого втручання у природну екосистему басейну.
Keywords: екологічні проблеми; басейн річки; повені; паводки; заходи; моніторинг; водоохоронні зони; меліоративні мережі