Розв’язання суперечностей між тренувальною та змагальною діяльністю в дитячому футболі - Шевченко, Андрій; Ніколаєнко, Валерій; Shevchenko, Andriy; Nikolayenko, Valeriy (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
Рівень спортивної майстерності між українськими та зарубіжними футболістами свідчить про різні підходи до формування ефективної системи багаторічної підготовки спортсменів. Мета статті – здійснити порівняльний аналіз наукових підходів до розв’язання суперечності між тренувальною та змагальною діяльністю в системі багаторічної підготовки юних футболістів. Охарактеризовано системи підготовки юних футболістів в Україні та за кордоном. Установлено, що основною метою діяльності українських тренерів дитячо-юнацьких команд є поточний результат, а не якість й ефективність тренувального процесу, що спрямовується на індивідуальний розвиток і підготовку креативного футболіста. Визначено необхідність внесення змін у вітчизняну систему багаторічної підготовки, практику проведення дитячо-юнацьких змагань, педагогічні підходи до управління спортивною діяльністю юних футболістів й оцінку ефективності роботи дитячих тренерів.Level of sports mastery between Ukrainian and foreign football players is the evidence of usage of different approaches to formation of effective system of long-term preparation of athletes. The aim is to conduct the comparative analysis of scientific approaches to resolution of contradictions between training and competition activities in the system of long-term preparation of young football players. It was characterized the systems of preparation of young football players in Ukraine and abroad. It was established that the main aim of activity of Ukrainian coaches of children-youth teams is the current result, but not quality and effectiveness of the training process which is aimed at individual development and preparation of a creative football player. It was defined the necessity of changes introduction into national system of long-term preparation, practice of conducting of children–youth competitions, pedagogical approaches towards management of sports activity of young football players and valuation of work effectiveness of children coaches.
Resolution of Contradictions Between Training and Competition Activities in Children Football
Keywords: багаторічна підготовка футболістів; змагальна діяльність; тренувальна діяльність; педагогічна майстерність тренера; оцінка діяльності тренера; long-term preparation of football players; competition activity; training activity; pedagogical mastery of a coach; valuation of coach activity