Океанологія : методичні рекомендації до практичних робіт - Карпюк, Зоя Костянтинівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Океанологія – це комплекс наук, які вивчають фізичні, хімічні, геологічні та біологічні явища і процеси, що відбуваються у Світовому океані. Освітній компонент «Океанологія» належить до переліку нормативних, забезпечує професійний розвиток бакалавра, формування у слухачів курсу цілісних системних уявлень про Світовий океан, його економічне і екологічне значення, та практичних навичок аналізу змісту основних явищ і процесів, що відбуваються у водній оболонці Землі, географічні закономірності їх прояву. У ході вивчення ОК здобувачі вищої освіти оволодіють комплексом спеціальних знань про структуру, історію походження Світового океану, особливості геологічної будови і рельєфу океанічного дна, хімічний склад та фізичні властивості океанічних вод, сольовий, тепловий баланси, горизонтальний і вертикальний розподіли солоності, густини і температури води, термічний і льодовий режими океанів і морів, загальну циркуляцію вод Світового океану, види і форми руху води у океані та їх причини, природні океанічні ресурси, вплив людини на природні умови океанів і морів, екологічні наслідки та технічні засоби захисту від забруднення морського середовища, міжнародне співробітництво у сфері охорони Світового океану. Завданням навчального курсу є формування у здобувачів освіти цілісних уявлень про взаємовплив і взаємозалежність різних географічних оболонок у Світовому океані, а також розуміння природної різноманітності різних частин океанічних просторів. Вивчення ОК передбачає прослуховування лекцій, опрацювання практичних робіт, підготовку до семінарських занять, виконання індивідуальних і самостійних завдань.Уміщено завдання практичних робіт із освітнього компонента «Океанологія» та методичні рекомендації щодо їх виконання. Подано теоретичні відомості до кожної із тем, перелік основних та додаткових літературних і картографічних джерел, завдання для самостійної роботи, контрольні питання. Для перевірки засвоєння матеріалу наводиться перелік питань для підготовки до семестрового іспиту. Рекомендовано для студентів географічного факультету денної і заочної форми навчання спеціальностей 103 Науки про Землю.
Keywords: океанологія; Світовий океан; рельєф дна океану; донні відклади; ложе океану; материковий схил; 502.211(072)