Експресіоністський стиль в аспекті «поетики вогню» (на матеріалі французької прози міжвоєнного періоду - (:unkn) unknown (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2022)
У монографії досліджено експресіоністський стиль на матеріалі французької прози про Першу світову війну. В якості методології дослідження використана філософсько-психологічна концепція Ґ. Башляра («Поетика вогню»). Розглядаються романи Анрі Барбюса «Вогонь», Л.-Ф. Селіна «Подорож на край ночі», Ж. Жіоно «Велика отара». Показано, що образ вогню у цих романах є архетипним, а стиль творів є утіленням «поетики вогню» та зразком експресіонізму. Натомість роман Р. Доржелеса «Дерев’яні хрести» на ту ж тему цілком належить реалізмові, натуралізм цього твору не перевищує межі достовірності, а образ вогню майже відсутній. Зіставлення роману «Вогонь» А. Барбюса з повістями «Червоний сміх» Л. Андреєва і «Поза межами болю» О. Турянського показує, що спільним елементом цих творів є «поетика вогню», а це доводить типологічний характер явища експресіонізму. Для філологів-романістів, студентів, викладачів французької і зарубіжної літератури.
Обрано для дослідження французький експресіонізм (також в полі зору український для типологічних узагальнень), оскільки його існування як явища піддавалося сумніву. Франція започаткувала для світового контексту визначні напрями модернізму: символізм (попередньо – імпресіонізм у живописі, важливий також для літератури) і сюрреалізм, які, так чи інакше, охопили більшість митців-реформаторів періоду модернізму. Тому експресіонізм у Франції довго позиціонували як явище, властиве лише для німецької культури.
Keywords: Експресіоністський стиль; Поетика вогню; образ вогню; архетип; Перша світова війна; натуралізм; 821.133.1–3.09 : 7.036.5/.7(043.5)