Особливості суб’єктного складу кримінального провадження щодо неповнолітніх - Крикунов, О.; Krykunov, A. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
У статті розглянуто міжнародні та національні правові норми щодо учасників кримінального провадження щодо неповнолітніх осіб. З’ясовано законодавчі вимоги щодо посадових осіб, які керують провадженням, процесуальну функцію законних представників та спеціальних допоміжних учасників кримінального провадження щодо дитини. За результатами дослідження запропоновано: передбачити вимогу спеціальної підготовки для слідчого судді, прокурора, захисника, які здійснюють кримінально-процесуальну діяльність щодо неповнолітнього; необхідність з’ясування думки неповнолітнього у разі підстав для заміни його законного представника, а також при залученні педагога чи психолога. В інтересах найкращого вирішення кримінального провадження щодо неповнолітнього запропоновано передбачити складання досудової доповіді у провадженні про примусові заходи виховного характеру.The article elucidates international and national legal norms regarding participants in the criminal proceedings against minors. The emphasis is laid on the legal requirements to the officials in charge of the proceedings, the procedural responsibilities of the legitimate participants of the trial and norms concerning special ancillary participants in criminal proceedings against children. The study argues the urgency of introducing a new norm concerning specialized training for investigating judge, prosecutor, defense attorney, who execute criminal proceedings against a minor. The article considers a proposal to introduce a civil plaintiff notification procedure about filing a civil suit, and a proposal to supplement the Criminal Procedural Code of Ukraine with the requirement of ascertaining a minor's opinion in case of the replacement of his legal representative, or in the case of involvement of a social pedagogue, or psychologist. To ensure the adoption of the best possible resolution in the criminal proceedings against a minor, it is proposed to introduce the preparation of a pre-trial report also in the procedures regarding compulsory correctional measures.
Specifics of the Subjective Composition of Juvenile Criminal Proceedings
Keywords: неповнолітній підозрюваний; особа, до якої може бути застосовано примусові заходи виховного характеру; ювенальна юстиція; законний представник; захисник; педагог; психолог; кримінальне провадження; juvenile suspect; person to whom compulsory correctional measures may be applied; juvenile justice; legal representative; advocate; pedagogue; psychologist; criminal proceedings