Динаміка якості води річки Турія - Мельник, Марина Валеріївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У випускній кваліфікаційній роботі розглядається питання динаміки якості водних ресурсів у басейні річки Турія, що має важливе екологічне та соціальне значення для Волинської області. Проведена оцінка якості води річки Турія на пунктах спостереження с. Бахів та м.Ковель. Розглянуто концентрації таких речовин як натрій, калій, кальцій, гідрокарбонати, нітроген амонійний, нітроген нітритний, фосфати та фосфор загальний у водах Турії. Сольовий склад води річки Турія також є важливим фактором, який впливає на її здатність підтримувати здорові екосистеми. Наприклад, підвищений рівень сульфатів і хлоридів може викликати солоноватість води, що, у свою чергу, негативно позначається на водних рослинах і тваринах, чутливих до змін хімічного складу. При дослідженні концентрацій таких елементів, як: Na, К та Са, було виявлено, що вони знаходяться у межах норми ГДК. За даними моніторингу, відзначено, що в останні роки спостерігається збільшення рівня органічних забруднювачів у воді річки Турія, що зумовлено, зокрема, скидами неочищених або недостатньо очищених стічних вод від промислових підприємств і сільськогосподарських обʼєктів. Також, за останні роки спостерігається тенденція до зростання концентрації нітратів, що є наслідком застосування азотних добрив у сільському господарстві. Прогнозовані зміни в якості води річки Турія свідчать про необхідність прийняття заходів для зниження антропогенного навантаження, зокрема від сільськогосподарських підприємств та промислових виробництв. Водоохоронним організаціям Волинської області необхідно запровадити жорсткіший контроль за використанням пестицидів та хімічних добрив на аграрних землях, а також розробити програми з відновлення природних екосистем річки та її приток.
Keywords: якість води; ГДК; забруднення; гідрологічні особливості; антропогенний вплив