Волинський селянин проти польського шляхтича: соціальна природа конфлікту у Луцькому повіті в 1795–1860 рр. - Денисюк, Василь Іванович; Denysiuk, Vasyl I. (Рівненський державний гуманітарний університет, 2010)
У статті досліджено етносоціальний конфлікт на Правобережжі на прикладі Луцького повіту в 1795–1860 рр. Проаналізувавши з допомогою статистичного методу документацію Луцького повітового суду, автор ставить за ціль показати динаміку напруженості між українськими селянами та польськими шляхтичами, а також чинники, що зумовлювали таку ситуацію.

This article examines the conflict on the Right Bank ethnosocial the example of Lutsk district in 1795-1860 he was reviewed by statistical method of Lutsk county court records, the author sets the goal to determine the dynamics of tension between the Ukrainian and Polish peasants nobles, factors that have shaped this situation.
Volyn peasant against Polish nobleman: the social nature of the conflict in Lutsk district in 1795-1860 biennium
Keywords: судова справа; селянин; шляхта; конфлікт; case; peasant; nobleman; conflict; the territory; dynamics