Коштовне каміння України як сировина для ювелірної промисловості - Чеманова, Софія Вячеславівна (My University, 2024)
В Україні кількість розвіданих і таких, що експлуатуються, родовищ корисних копалин невелика – менше 10, хоча відомо понад 300 проявів близько 40 видів кольорового каміння. Так, нехай Україна не належить до числа провідних постачальників дорогоцінного каміння на світовий ювелірний ринок, однак українські родовища існують і активно розробляються. На території нашої країни видобувається дорогоцінне каміння ювелірної якості (хоч і в незначній кількості) та каміння для промислового використання – алмази, корунди (сапфіри та рубіни), берили (смарагди), топази тощо, а також облицювальне каміння. Однак їх запаси в Україні не однакові. Якщо розвідані запаси алмазів, рубінів, сапфірів та смарагдів не відіграють значну роль, то родовища топазу, берилу і бурштину можуть забезпечити ювелірну галузь промисловості промисловості України сировиною.