Особливості оподаткування та стійкість розвитку ІТ-галузі в умовах війни - Новосад, Юрій (Луцьк: Вежа-Друк, 2023)
24 лютого 2022 року росія розпочала повномасштабне вторгнення на наші землі. Ця війна показує, наскільки сильно змінились способи ведення бойових дій в сучасному світі. Хакери, безпілотники, фінансування ЗСУ за допомогою криптовалюти, війна в інформаційному просторі – все це кардинально трансформувало протистояння держав. Російське вторгнення в Україну суттєво підірвало стабільність країни та призвело до численних економічних проблем. Рівень безробіття в Україні сягнув 35%, що є надзвичайно високим показником. Прогнозується, що кількість безробітних в Україні зросте до близько 2,6 мільйонів осіб. Велика частина населення змушена шукати нові можливості для заробітку та виживання. Тим не менше, однією зі сфер, яка виявила високу стійкість і навіть позитивну динаміку, є ІТ-галузь. Оподаткування є важливою частиною будь-якої діяльності, і ІТ-сектор не є винятком. В Україні існує кілька основних способів оподаткування ІТ-компаній, які включають у себе оподаткування прибутку, податок на доходи фізичних осіб і спеціальний режим оподаткування для ІТ-фахівців.
Keywords: ІТ-галузь; способи оподаткування ІТ-компаній; спеціальний режим оподаткування; 336.221:004.8