Біомеханіка кровообігу підлітків різних медичних груп фізичного виховання - Усова, Оксана Василівна; Сологуб, Олександр Валентинович; Ульяницька, Наталія Ярославівна; Якобсон, Олена Олександрівна; Ушко, Яна Анатоліївна; Сітовський, Андрій Миколайович; Шевчук, Тетяна Яківна (Національний медичний університет імені О. О. Богомольця, 2022)
Актуальність. Здоров’я підлітків має оцінюватися не тільки за їх морфометричними даними, але і функціональним станом основних органів та систем, які забезпечують адаптаційний резервний потенціал. Ціль: оцінити функціональні можливості серцево-судинної системи організму підлітків за біомеханічними показниками кровообігу. Матеріали та методи. У дослідженні брали участь 272 підлітки віком 13-14 років (176 хлопців і 96 дівчат). Серед хлопців − 104 учні основної медичної групи з фізичного виховання й 72 − підготовчої (2 група здоров’я). Серед дівчат було 48 школярок основної та 48 − підготовчої групи. Для вивчення біомеханічних параметрів серцево-судинної системи використано результати реографії за Кубічеком та реовазографії. Їх оцінювали за допомогою методів математичної статистики з використанням програми MedStat . Результати. Між більшою частиною реовазографічних параметрів учнів підготовчої і основної медичних груп фізичного виховання нами не виявлено статистично значимих відмінностей. Натомість, існують певні відмінні особливості периферичного кровотоку учнів підготовчої групи фізичного виховання (зі зниженими функціональними можливостями). Так, показники часу швидкого наповнення у учнів підготовчої групи фізичного виховання дещо нижчі, ніж у основній групі. У хлопців підготовчої групи фізичного виховання з обох сторін та у дівчат цієї групи зліва час кровотоку для передпліч дещо збільшений. Більші відхилення від норми для амплітуди реограм виявлені у учнів підготовчої групи фізичного виховання. Кількість учнів з асиметричним кровонаповненням передпліч у підготовчій групі фізичного виховання є більшою, ніж у основній. Зниження кровонаповнення судин передпліч у підлітків, які віднесені до підготовчої групи фізичного виховання, реєструється частіше. У хлопців підготовчої групи фізичного виховання кровонаповнення судин гомілок є гіршим. Висновки. Виявлено деякі відмінні риси для стану периферичного кровотоку підлітків підготовчої групи фізичного вихо- вання. Так, показники часу швидкого наповнення, амплітуди реограм були нижчими, а часу поширення пульсової хвилі вищими від норми. У більшості підлітків з ослабленим здоров’ям відмічалась асиметрія та зниження кровонаповнення судин верхніх та нижніх кінцівок.
Keywords: підлітки; біомеханіка кровотоку; центральна гемодинаміка; периферична гемодинаміка; медичні групи фізичного виховання; 61213:612.171:796.011.3]-053.6:616-056.2