Комплексна реабілітація хворих із грижами міжхребцевих дисків із застосуванням ізометричних навантажень - Богдановська, Н.; Кальонова, І.; Boqdanovska, N.; Kalyonova, І. (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2012)
Проведено дослідження ефективності постізометричної релаксації та ізометричних навантажень у системі комплексної реабілітації хворих із неврологічними проявами гриж міжхребцевих дисків поперекової локалізації. Проаналізована динаміка больового синдрому за індексом ВАШ болю, індексом Мак-Гілла, алго-функціональним м’язовим індексом, статичної витривалості м’язів у процесі стаціонарного етапу реабілітації. Показано, що комплексне застосування в гострому періоді захворювання індивідуальних комплексів кінезотерапії з використанням малоамплітудних вправ у ізометричному режимі та постізометричної релаксації сприяє достовірному зменшенню больового синдрому, покращенню рухової й функціональної активності хворих. It was carried out a research of efficiency of isometric loadings in system of complex rehabilitation of patients with neurologic displays of hernias of intervertebral disks of lumbar localisation. Dynamics of a painful syndrome is tracked on Visual Analogue Scale Pain Intensity Assessment, on McGill Pain Questionnaire, algo-functional index of a muscular syndrome, static endurance of muscles of a back during stationary stage rehabilitations. It is shown that complex application in the sharp period of disease of individual complexes kinezitherapy with use of exercises with a small amplitude movements in an isometric mode promotes authentic reduction of a painful syndrome, improvement of impellent and functional activity of patients.
Complex Rehabilitation of Patients With Hernias of Intervertebral Disks With Application of Isometric Loads
Keywords: остеохондроз; грижа диска; кінезотерапія; ізометричні вправи; постізометрична релаксація; оsteochondrosis; disk hernia; kinezitherapy; isometric exercises; postisometric relaxation