Феміністичний дискурс прози Ольги Токарчук та Оксани Забужко - Левицька, Катерина Василівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2023)
У роботі зосереджено увагу на проблемі феміністичного дискурсу у творчості О. Забужко та О. Токарчук: реалізації в художніх текстах соціальних уявлень, культурних норм тощо, які впливають на життя жінок, включаючи питання прав, можливостей, самовираження та їхнього соціального становища. У полі зору феміністичного дискурсу проблеми гендерної нерівності, які поширюються на культурні практики та інституції, щоб сприяти змінам на користь рівних можливостей та прав жінок. Письменниці переосмислюють патріархальні жіночі образи, аналізують, чому вони стали стереотипними для суспільства. Увагу зосереджено психологічних та поведінкових відмінностях статей, на функціонуванні гендерних стереотипів щодо жінки, оприявненні шляхів їхніх змін через нове осмислення проблем жінки на рівні її самовираження та мови. У результаті аналізу й інтерпретації романів О. Токарчук і О. Забужко, простежено, що письменницька увага більшою мірою зосереджена на внутрішніх станах героїнь. Зміни у їхній поведінці часто пов’язані не із подієвою канвою сюжету, а через розлогі міркування, самоаналіз, самооцінку тощо, проходячи складний шлях самоідентифікації та становлення. Авторки заглиблюється у світ своїх героїв, пізнаючи чоловічий і жіночий світи. Письменниці переосмислюють традиційні уявлення про шлюб, любов, творчість, природність, роль жінки і чоловіка в сучасному світі часто через дуже буденні ситуації, а часто через нетривіальні буттєві реалії.
Keywords: феміністичний дискурс; концепт; патріархальні стереотипи; свобода; гніт