Особливості фізичної підготовленості старшокласниць як передумова побудови фітнес-програм силового спрямування - Ващук, Людмила Миколаївна; Деделюк, Ніна Автономівна; Захожай, Наталія; Савчук, Світлана; Іщук, Олена; Захожий, Володимир (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2021)
Актуальність.Аналіз факторів, щозумовлюють виникнення в учнів старшої школи різних патологічних станів, свідчить про недоліки фізичного виховання в школі та позашкільних формах роботи, що впливають на стан здоров‟я й фізичну підготовленість старшокласників. У сучасних наукових дослідженнях припускається, що теоретико-методологічне обґрунтування інтеграції фітнесу в систему шкільної фізкультурної освіти сприятиме підвищенню рівня фізичної підготовленості та мотивації до занять фізичними вправами підлітків, їхньому фізичному розвитку, зміцненню здоров‟я, соціалізації й самовизначенню.Методи дослідження–аналіз та узагальнення науково-методичної літератури, педагогічний експеримент, педагогічне спостереження, психолого-педагогічні методи, тестування, методи математичної статистики.Результати роботи.Розробляючи фітнес-програми силового спрямування,ми враховували фізичну працездатність старшокласниць. Результати тестування засвідчують, що рівень фізичної підготовленості дівчат старшого шкільного віку невисокий. Середній рівень компетентності старшокласниці мають переважно за показниками сили та швидкісно-силових якостей. Низький рівень компетентності за показниками фізичної підготовленості виявлено за розвитком швидкості, гнучкості, витривалості й спритності. Отже, рівень фізичної підготовленості дівчат старшого шкільного віку переважно низький або середній, що зумовлює необхідність додаткових і цілеспрямованих занять фізичними вправами. Після застосування в процесі занять із застосуванням фітнес-програм силового спрямування, результати педагогічного експерименту дали змогу стверджувати, що в учнів вірогідно (р < 0,001) покращився рівень фізичної підготовле-ності. Висновки.Виходячи з цієї концепції, ми запропонували оздоровчу рекреаційну програму для дівчат старшої школи, що включає процесгармонійного розвитку фізичних якостей, підвищення рівня фізичної підго-товленості на основі застосування засобів силового фітнесу.
Characteristic Features of High-School Girls` Physical Preparedness as a Prerequisite for Strength Fitness Programs Formation
Keywords: фізична підготовленість; старшокласниці; фітнес-програми силового спрямування; 96.093.46