Категорійна (функційна) типологія синтаксичних одиниць - Мірченко, Микола; Myrchenko, Mykola (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
Стаття продовжує цикл статей автора з проблем категорійної функційної граматики української мови. Обґрунтовано сутність категорійних значень, проведено їхню ієрархію та способи і форми вираження. У статті зроблена спроба показати складну взаємодію та взаємопроникнення категорійних функцій на тлі семантико-синтаксичної структури речення. Визначена роль синтаксичних категорій у формуванні семантико-синтаксичних відношень у реченнях і словосполученнях. Встановлені різновиди синтаксичних одиниць, схарактеризовані засоби їх вираження в українській мові. Досліджена специфіка семантико-синтаксичної і формально-синтаксичної організації синтаксичних одиниць. Описана семантика різних структурних моделей елементарних і неелементарних речень. Визначені такі поняття, як категорійна функція, константи категорійності, вищий ступінь категоризації. The article continues a cycle of the authors articles devoted to the problems of the category specific functional grammar of the Ukrainian language. The content of the categorical meanings was justified; their hierarchy, ways and forms of expression were carried out. The attempt to thaw the complex and complicated interaction and penetration of the categorical functions was done on the basis of the semantic syntactic structure of a sentence.The role of syntactical category of complication concerning the formation of semantic-syntactic relation in sentences and collocation is defined. Varieties syntactic units are installed, means of expression in Ukrainian language are characterized. Features of semantic-syntactic and formal-syntactic structure of syntactic unit are investigated.Structural-semantic models of elementary and non-elementary sentences are described.
About the Functional Typology of Syntactic Units
Keywords: неелементарне речення; функційна типологія; категорійна функція; константи категорійності; спеціальні концепти; актантність; предикатність; предикативність; пропозиційність; вищий рівень категоризації; модальність; non-elementary sentence; function typology; categorical function; constants of categoricalness; special concepts; actantiality; predicateness; predicativity; propositionality; advanced level of categorization; modality