Організаційні аспекти функціонування фітнес-індустрії Польщі - Альошина, Алла; Aloshyna, Alla (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
Актуальність теми. У статті розкрито стан й особливості функціонування оздоровчого фітнесу в Польщі: дохід, кількість фітнес-клубів, кількість клієнтів. Вивчення організаційних аспектів фітнес-індустрії Польщі є доцільним із погляду використання її досвіду для розвитку потенціалу ринку фітнес-послуг України. Мета роботи – вивчити організаційні аспекти діяльності фітнес-індустрії Польщі. Методи дослідження – теоретичний аналіз та узагальнення наукової літератури, інформації світової мережі Інтернет, доку- ментальний метод, метод системного аналізу, метод порівняння та зіставлення. Результати дослідження. Установлено основні показники розвитку фітнес-індустрії Польщі: дохід оцінено в 985 млн євро; його отри- мано внаслідок функціонування 2720 фітнес-клубів. До занять оздоровчим фітнесом залучено майже 2 млн по- ляків. Подано найбільш популярні мережі фітнес-клубів. Установлено організаційні аспекти функціонування одного з типових фітнес-клубів – «Strefa Fitnes». Висновки. Доведено розвиток та зміцнення позицій фітнес- індустрії Польщі на світовій арені. Організаційні аспекти діяльності типового фітнес-клубу свідчать про достатній асортимент послуг для клієнтів різного віку, що передбачає врахування їх зайнятості, різні види клубних карток та їх вартість.The article describes the status and features of health fitness in Poland: revenue, number of fitness clubs, and number of members. The study of organizational aspects of the fitness industry in Poland is appropriate in order to use the experience to develop the potential of the fitness services market in Ukraine. The aim is to study the organizational aspects of the fitness industry in Poland. Research methods: theoretical analysis and generalization of scientific literature, sources and information of the World Wide Web, documentary method, method of system analysis, method of comparison. Research results. There have been established the main indicators of the development of the Polish fitness industry: the revenue is estimated at EUR 985 million, which was generated by the operation of 2,720 fitness clubs. Nearly 2 million Poles are involved in wellness training. There are submitted the most popular fitness club networks. There are established organizational aspects of functioning of one of the typical fitness clubs – «Strefa Fitness». Conclusions. The development and strengthening of Poland positions has been proved in the world arena of the fitness industry. The organizational aspects of a typical fitness club indicate a sufficient range of services, taking into account the age of clients, their employment, the variety of types of club card and their cost.
Organizational Aspects of Functioning Fitness Industry of Poland. Relevance of the Research
Keywords: фітнес-індустрія; сучасний стан; Польща; розвиток; fitness; Poland; state; development