Фізична реабілітація як наукова спеціальність і фах у практиці охорони здоров’я - Клапчук, Василь; Klapchuk, Vasyl (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
Актуальність роботи обумовлена тим, що в Україні була очевидною потреба подальшого вдосконалення служби лікувальної фізичної культури. При цьому звернули увагу на фізичну реабілітацію як складову частину медичної реабілітації. Приваблювала більш розширена сфера діяльності фахівців із фізичної реабілітації, тобто змісту професійних завдань та типів послуг, які вони можуть надавати. Завдання роботи - на основі аналізу й узагальнення науково-методичної літератури та практичного досвіду дослідити та оцінити сучасний стан в Україні фізичної реабілітації як спеціальності наукових працівників й окремого фаху в практиці охорони здоров’я. Показано, що в Україні фізична реабілітація як спеціальність наукових працівників отримала визнання в галузі наук із фізичного виховання та спорту, де відбувається активна підготовка кадрів. Окремий фах «Фізична реабілітація» у практиці охорони здоров’я фактично відсутній, оскільки в штатних розписах лікувально-профілактичних закладів не існують відповідні посади. Обґрунтовано необхідність поновлення діяльності Проблемної комісії Міністерства охорони здоров’я та Академії медичних наук України «Медичні проблеми фізичної культури і спорту», а також вченої спеціалізованої ради в галузі медичних наук за спеціальністю 14.01.24 – лікувальна фізкультура та спортивна медицина. Доведено потребу внесення Міністерством охорони здоров’я України до штатних розписів лікувально-профілактичних закладів посади спеціалістів із фізичної реабілітації. Topicality of this work is predetermined by the facts that Ukraine was in need of further perfecting of services of therapeutic physical training. We also paid attention to physical rehabilitation as a constituent part of medical rehabilitation. Out attention was attracted by an extended scope of activity of specialists in physical rehabilitation and by content and types of services that may be provided. The tasks of the work:on the basis of the analysis and generalization of scientific and methodological literature and practical experience in researching and estimating of modern condition of physical rehabilitation in Ukraine as specialty of scientific workers and a specialty in the practice of health services. It was shown that in Ukraine physical rehabilitation as a specialty of scientific worker was recognized in the sphere of sciences about physical education and sport when staff is actively prepared. A specialty «Physical rehabilitation» in practice of health services does not practically exist, because there is no such specialty in medioprophilactic institutions. It was grounded the necessity of reactivation of Problem Committee of Ministry of Health and Academy of Medical Sciences of Ukraine “Medical problems of physical culture and sport” and specialized academic council in the sphere of medical sciences according to specialty 14.01.24 – physiotherapy and sports medicine. It was proved the necessity of introduction by Ministry of Health of Ukraine a position of specialists in physical rehabilitation.
Physical Rehabilitation as Scientific Specialty in the Practice of Health Services
Keywords: фізична реабілітація; наукова спеціальність; практичний фах; охорона здоров’я; physical rehabilitation; scientific specialty; practical specialty; health services