Інтегрований фрейм «Людина і Природа» у художньому дискурсі як засіб інтерпретації авторської прагматики (на матеріалі творів Д. Г. Лоуренса «Коханець Леді Чатерлей» та О. Кобилянської «Людина» та «Природа») - Романишин, Наталія Іванівна; Romanyshyn, N. I. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
У статті описано інтегрований фрейм Людина і Природа як когнітивнe структури, заснований на категоріальних знаннях про природу та людину, а також досліджено комплекс ідей, утілених у природних образах у творах Д. Г. Лоуренса та О. Кобилянської. Розкрито поняття «художній дискурс», а його фреймова організація тлумачиться як система елементів естетичного та мистецького втілення реальності, що відображає соціальні, прагматичні та етно-культурні характеристики. Отримані результати демонструють роль внутрішньо фреймових зв’язків у творенні ідейно-художнього змісту аналізованих творів, спільні концептуальні та образно-естетичні лінії у творах обох письменників. This article presents the description of Man and Nature integrated frame as a cognitive structures based on the categorical knowledge about nature and man and investigates the complex of ideas embodied in the natural images in the works of Lawrence and Kobylyanska. It focuses on the notion of literary discourse, while its frame organization is treated as a system of elements that embody the reality from aesthetic and artistic point of view, featuring social, pragmatic and national characteristics. The obtained results expose the role of inner frame relations in creation of the artistic and ideal content of both novels, define common conceptual and imagery lines in them.
Integrated frame man and nature in the literary discourse as a means of author’s pragmatic interpretation (on the basis of D. G. Lawrence novel Lady Chatterley’s Lover and O. Kobylyanska’s novel Man and story Nature)
Keywords: фрейм; frame; фреймовий аналіз; frame analysis; дискурс; discourse