Літературний туризм: ресурсна база й перспективи розвитку - Ільїна, Ольга Вікторівна (My University, 2025)
Розглянуто особливості літературного туризму як виду культурно-пізнавального туризму, типологію, види. Метою його є ознайомлення з визначними памʼятками, природними та етнічними особливостями, памʼятниками історії, архітектури та сучасним життям народу, особливостями того чи іншого аспекту описаного у літературному творі. Його можна розглядати як систему, що надає всі можливості для ознайомлення з історією, літературою, звичаями, духовними та релігійними цінностями країни або окремого регіону. Виявлені особливості розвитку літературного туризму у світі та його ресурсна база в Україні. Літературний туризм в Україні має достатній потенціал для того, щоб стати одним з важливих видів туризму. Він є актуальним та перспективним видом культурного туризму, має свої специфічні особливості та відіграє важливу роль: сприяє розширенню кругозору, має яскраво виражену просвітницьку спрямованість, задовольняє естетичні потреби людини. Літературний туризм має сприятливий вплив на соціально-економічний та культурний розвиток регіонів, що проявляється у збільшенні туристичних потоків, створенні додаткових робочих місць, збереженні історико-культурної спадщини та ін.
Keywords: літературний туризм; культурний туризм; культурно-пізнавальний туризм; біосоціальні ресурси; історико-культурна спадщина; типологія; 379.85