Договір сурогатного материнства в сімейному праві України - Коренга, Юлія Володимирівна; Korenha, Yuliia V. (My University, 2014)
Дисертацію присвячено дослідженню договірногорегулювання сурогатного материнства в сімейному праві України. Визначено поняття сурогатного материнства та сурогатної матері, проведено аналіз суб’єктного складу сурогатного материнства. Досліджено вітчизняну та зарубіжну нормативно-правову базу, яка регулює даний вид відносин. У роботі визначено поняття договору сурогатного материнства, його правову природу та зміст. Досліджено питання встановлення батьківських прав на підставі договору сурогатного материнства та спадкові права дитини, народженої сурогатною матір’ю. За результатами дослідження запропоновано шляхи вдосконалення законодавства щодо регулювання договірних положень сурогатного материнства, запропоновано примірний договір сурогатного материнства.

This thesis focuses on the contractual arrangements of surrogacy in the Family Law of Ukraine. The notions of “surrogacy” and “surrogate mother’ are defined; the analysis of surrogacy subjective structure is realized. Native and foreign regulatory and legal framework is investigated, which regulate the given kind of regulations. The notion of surrogate motherhood contract, its legal nature and content, is defined in the research paper. The question of parental rights recognition on the grounds of surrogate motherhood contract and the child’s rights of inheritance, born by surrogate mother, are considered. According to the results of investigation, the ways of improvement concerning the regulation of surrogacy contractual statements are suggested. The standard contract of surrogacy is proposed.
Agreement surrogacy family law in Ukraine
Keywords: сурогатне материнство; сурогатна мати; генетичні батьки; подружжя-замовники; договір сурогатного материнства; допоміжні репродуктивні технології; батьківські права; спадкові права; surrogacy; surrogate mother; genetic parents; fathers contracting; surrogate motherhood contract; subsidiary reproductive technologies; parental rights; rights of inheritance