«Третя сила» в нагнітанні польсько-українського протистояння - Калакура, Олег Ярославович; Kalakura, Oleh Ya. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
У статті проаналізовано роль третьої сили - Радянського Союзу та Німеччини у провокації польсько-українського збройного конфлікту на вирішальному етапі Другої світової війни. Автор доводить, що польські та українські національно-визвольні рухи стали заручниками геополітичних інтересів третіх сил. Систематизовано джерела мало відомих фактів про «розігрівання» польсько-української конфронтації країнами-агресорами. Доведено, що, окрім неприйняття польською стороною українського незалежного руху, причиною конфлікту стала співпраця великої кількості поляків з окупаційним німецьким режимом і радянськими партизанами. Порівняння позиції української та польської історіографії у визначенні кількості жертв конфлікту. Було показано, що трагедія не була спланована, а спровокована. Визначено значення польсько-українського розуміння в умовах сучасної експансії, гібридної війни, яку веде Путіна проти України, Польщі та інших пострадянських країн. The article analyzes the role of the third forces - the Soviet Union and Germany in provoking the Polish-Ukrainian armed conflict at the crucial stage of the Second World War. The author proves that the Polish and Ukrainian national liberation movements became hostages of the geopolitical interests of the third forces. The sources of the little-known facts about the "warming up" of the Polish-Ukrainian confrontation by the aggressor countries were systematized. It was proved that, in addition to the lack of acceptance by the Polish side of the Ukrainian independent movement, the cause of the conflict was the cooperation of a large number of Poles with the occupation German regime and the Soviet partisans. Comparison of the position of Ukrainian and Polish historiography in determining the number of victims of conflict. It was shown that the tragedy had not been planned but provoked in character. The significance of the Polish-Ukrainian understanding in the conditions of modern expansion, the hybrid war which Putin's Russia runs against Ukraine, Poland and other post-Soviet countries is determined.
Keywords: Волинь-43; Volyn-43