Підготовка асистента вчителя до роботи з дітьми із тяжкими порушеннями мовлення в умовах інклюзивного навчання - Свіргун, Олена Михайлівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Одним із головних викликів у сфері інклюзії, що стоїть перед закладами вищої освіти, є забезпечення якісної підготовки фахівців для роботи з дітьми з ООП у закладах загальної середньої освіти з інклюзивним навчанням. Вивчення світових тенденцій розвитку теорії та практики інклюзії свідчить, що для досягнення дітьми з особливими освітніми потребами оптимального розвитку відповідно до їхніх здібностей та особливостей в умовах інклюзії необхідна мульти (міждисциплінарна) команда (в Україні – команда психолого-педагогічного супроводу), здатна ефективно забезпечити освітній процес і потребує тісної співпраці між фахівцями. У такій команді, окрім вчителів, психологів, соціальних працівників, логопедів, вчителів-дефектологів, реабілітологів та батьків, важливу роль відіграють асистенти вчителя – педагоги, які супроводжують дітей у різних сферах шкільного життя. Мета кваліфікаційної роботи полягає в дослідженні стану підготовки асистентів учителів до роботи з дітьми з тяжкими порушеннями мовлення в умовах інклюзивного навчання. Предмет дослідження: готовність асистентів учителів до роботи з дітьми із з тяжкими порушеннями мовлення в умовах інклюзивного навчання. Результати проведеного експериментального дослідження дали змогу з'ясувати, що професійна готовність асистента вчителя до роботи з дітьми із ТПМ в умовах інклюзивного навчання складається з таких складових частин: когнітивного, діяльнісного, мотиваційно-ціннісного компонентів. Когнітивна складова відповідає за формування знань та понятійного апарату, діяльнісна складова – за практичне застосування знань, формування практичного досвіду, мотиваційно-ціннісна – за сприйняття, формування мотивації та ціннісних якостей особистості. Визначено педагогічні умови формування професійної готовності асистента вчителя до роботи з дітьми із ТПМ в умовах інклюзивного навчання: оновлення змісту професійної підготовки, добір оптимальних форм і методів професійної підготовки бакалаврів спеціальності 016 Спеціальна освіта, розробка новітнього навчально-методичного забезпечення. Виокремлено основні складові педагогічних компетентностей асистента вчителя, які позитивно впливають на реалізацію освітнього процесу з дітьми із ТПМ: продуктивна, організуюча, мотиваційна, когнітивна, інклюзивна, особистісна, соціальна та рефлексивно-прогностична компетентності. Розроблена модель формування професійної готовності асистента вчителя до роботи з дітьми із ТПМ в умовах інклюзивного навчання заснована на узгодженості та взаємопідпорядкуванні її компонентів.
Keywords: діти з тяжкими порушеннями мовлення; інклюзивне навчання