Зелені фінанси: сутність, інструменти інвестування та роль у сталому розвитку - Стащук, Олена Володимирівна; Чиж, Юлія (My University, 2025)
У статті обґрунтовано актуальність дослідження проблематики зелених фінансів у кон-тексті їх ролі у економічному відновленні України у повоєнний період. Зазначено, що необ-хідність переходу вітчизняної економіки на розвиток екологічних інвестицій, зеленої енер-гетики тощо обумовлений в тому числі й вимогою імплементації міжнародних екологічних ініціатив після набуття нашою країною статусу кандидата в члени Європейського Союзу. Автором досліджено наукові підходи до трактування сутності зелених фінансів та запропо-новано авторський підхід до їх трактування. У статті окреслено основні принципи їх функці-онування. Систематизовано та охарактеризовано основні фінансові інструменти зеленого інвестування: зелені кредити, зелені облігації, зелені інвестиційні фонди, зелені податкові стимули. Доведено, що зелені фінанси сприяють створенню фінансово стабільної та еколо-гічно відповідальної економіки майбутнього.
Keywords: зелені фінанси; сталий розвиток; інвестиції; фінансові інструменти; інвестування; Європейський Союз; 338.23