Адаптаційні можливості серцево-судинної системи дітей молодшого та середнього шкільного віку - Швайко, Світлана; Журавльов, Олександр; Трофим’як, Юрій; Дмитроца, Олена; Shvayko, Svitlana; Zhuravlov, Оleksandr; Trofymiak, Yurii; Dmytrotsa, Olena (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
Вивчено показники адаптаційних можливостей серцево-судинної системи дітей молодшого та середнього шкільного віку. У результаті дослідження встановлено, що в молодших школярів показники частоти серцевих скорочень й артеріального тиску перебувають у межах вікової норми. У віковий період 7–9 років зафіксовано зниження частоти пульсу та підвищення артеріального тиску. За значеннями показників серцевого індексу відзначено перевагу симпатичної регуляції кровообігу, низьку витривалість і неекономну роботу серця обсте- жуваних молодшого шкільного віку. У підлітків частота серцевих скорочень зменшується, а артеріальний тиск підвищується, порівняно з молодшим шкільним віком. За показниками витривалості роботи кровообігу та аеробними можливостями серцевої діяльності переважають учні середнього шкільного віку. Адаптаційні можливості в дітей і підлітків знижені, що пояснюється як віковими, так і фізіологічними особливостями розвитку організму.Indicators of adaptive capacity of the cardiovascular system of primary and secondary school age children are studied. The research proved that indicators of primary pupils’ heart rate and blood pressure are within the age norm. It is recorded that at the age from 7 to 9 heart rate decreases and blood pressure increases. By cardiac index values superiority of sympathetic regulation of blood circulation, low endurance and wasteful heart function of examined primary school age children were marked. Teenagers’ heart rate decreases and blood pressure increases compared to primary school age pupils. Pupils of secondary school age predominate in terms of endurance of blood circulation and aerobic capability of cardiac capability. Children’s and teenagers’ adaptive capacity is reduced, due to both age and physiological characteristics of the organism development.
Adaptive Capacity of Cardiovascular System of Primary and Secondary School age Children
Keywords: серцево-судинна система; середній шкільний вік; молодший шкільний вік; адаптаційні можливості; cardiovascular system; secondary school age; primary school age; adaptive capacity