Семантико-синтаксична взаємозалежність і формально-синтаксична взаємонезалежність у складносурядних реченнях - Масицька, Тетяна; Masytska, Tetiana (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
У статті висвітлено особливості семантико-синтаксичної взаємозалежності і формально-синтаксичної взаємонезалежності, які виражають специфіку формування складносурядних речень. З’ясовано, що семантично елементарні складносурядні речення сформовані з двох взаємозалежних предикативних частин, формально елементарні складносурядні конструкції – з двох взаємонезалежних. Відзначено, що для формально і семантично ускладнених складносурядних речень характерне фунціонування двох і більше формально-синтаксичних взаємонезалежностей / семантико-синтаксичних взаємозалежностей. Окреслено диференційні різновиди семантико-синтаксичної взаємозалежності: 1) темпоральна семантико-синтаксична взаємозалежність; 2) причиново-наслідкова семантико-синтаксична взаємозалежність; 3) умовно-наслідкова семантико-синтаксична взаємозалежність. The article deals with features of semantic and syntactic interdependency and formal syntactic mutual independency in compound sentences that describe characteristic forming aspects of these constructions. It has been found that semantically elementary compound senten-ces are composed of two interdependent predicative parts but formal elementary com-pound constructions are composed of two mutually independent ones. It is significant that the special features of formally and semantically complicated constructions are functioning with two and more formal syntactic mutual independencies / semantic and syntactic interdependencies. The research focuses on the following distinctive varieties of semantic and syntactic interdependency: 1) temporal semantic and syn-tactic interdependencies; 2) causative consecutive semantic and syntactic interdepen-dencies; 3) condition-and-result semantic and syntactic interdependencies.
Semantic and Syntactic Interdependency and Formal Syntactic Mutual Independency in Compound Sentences
Keywords: складносурядне речення; семантико-синтаксична взаємо-залежність; формально-синтаксична взаємонезалежність; a compound sentence; semantic and syntactic interdependency; formal syntactic mutual independency