Перші знахідки міксоміцетів у лісових фітоценозах Національного природного парку «Вижницький» - Дудка, І. О.; Кривомаз, Т. І.; Dudka, I. O.; Kryvomaz, T. I. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
Для встановлення різноманіття грибоподібних організмів класу Myxomycetes у вересні 2013 р. було проведено мікологічне обстеження Національного природного парку «Вижницький» (Чернівецька область). У лісових фітоценозах парку вперше знайдено 19 видів міксоміцетів. Аналіз таксономічної структури їх біоти показав, що зареєстровані види − представники 13 родів, 7 родин, 5 порядків, 2 класів (Ceratiomyxomycetes і Myxomycetes) відділу Eumycetozoa. За видовим складом домінує порядок Trichiales, найбідніші порядки Ceratiomyxales і Stemonitales. Найбільш поширені в лісових ценозах парку види Fuligo septica, Lycogala epidendrum та Physarum album. Несприятливі для розвитку спороношень міксоміцетів умови вегетаційного сезону 2013 р. (незвичайно високі температури повітря влітку і відсутність дощів у вересні) сприяли масовому утворенню склероціїв у деяких видів, зокрема Arcyria denudata, Lycogala epidendrum, Stemonitopsis. Щодо розподілу за екологічними групами варто відзначити, що 18 видів (94,7 %) належать до ксилофілів, які в парку розвиваються переважно на мертвій деревині бука лісового (16; 82,4 %). Тільки Didymium difforme, зібраний на гнилих опалих листках невизначеного виду дерева, є представником екологічної групи філофілів. In order to reveal diversity of the fungi-like organisms from class Myxomycetes in September 2013 mycological observation of National nature park «Vyzhnytskyi» (Chernivetska district) was held. In the park forest phytocoenoses 19 species of myxomycetes were discovered for the first time. Analysis of its biota taxonomic structure has shown that registered species are the representatives of 13 genera, 7 families, 5 orders, 2 classes (Ceratiomyxomycetes and Myxomycetes) from phylum Eumycetozoa. Order Trichiales dominates as regards species diversity, the poorest species composition is typical for orders Ceratiomyxales and Stemonitales. Fuligo septica, Lycogala epidendrum and Physarum album are the most wide-spread species in the park forest coenoses. Conditions of the vegetative season 2013 (unusually high summer temperatures and absence of rains in September) were unfavorable for the development of myxomycetous sporulation and became the reason of mass sclerotia formation in some species, in particular Arcyria denudata, Lycogala epidendrum, Stemonitopsis. Concerning the distribution between the ecological groups it should be noted 18 species (94,7 %) belong to xylophylous ones that in park are predominantly developed at the dead wood of beech (16; 82,4 %). Only Didymium difforme, collected on the rotten fallen leaves of unidentified species of tree, is the representative of phylophylous ecological group.
The First Records of Myxomycetes in the Forest Phytocoenoses of the National Nature Park «Vyzhnytski»
Роботу виконано у відділі мікології Інституту ботаніки ім. М. Г. Холодного НАН України
Keywords: національний природний парк «Вижницький»; міксоміцети; лісові фітоценози; таксономічне різноманіття; субстрати; National nature park «Vyzhnytski»; myxomycetes; forest phytocoenoses; taxonomic diversity; substrates