Аспекти розвитку природного рекреаційного потенціалу Горохівської ТГ Волинської області - Мельник, Олег Володимирович; Карпюк, Зоя Костянтинівна; Полянський, Сергій Володимирович; Качаровський, Роман Євгенович; Лук’янова, Ганна Віталіївна; Риковський, Олександр Володимирович; Паушук, Андрій Ярославович (Видавнича група "Наукові перспективи", 2023)
Проаналізовано та узагальнено результати праць науковців, що проводили дослідження природного рекреаційного потенціалу та окремих компонентів довкілля на регіональному та локальному рівнях в межах Волинської області та її адміністративних одиниць. Охарактеризовано систему розселення і мережу автошляхів Горохівської територіальної громади. Окремо описано особливості місцевого клімату (температурний режим, кількість опадів тощо), ґрунтовий покрив, гідрографічну мережу (морфометричні характеристики водних об’єктів, зокрема річок, озер, водосховищ та ставків), структуру земельних ресурсів, лісові (видову та вікову структуру деревостанів) та мисливські угіддя, природно-заповідний фонд (подано детальну характеристику та коротку історичну довідку). Зосереджено увагу на біологічному (флористичному і фауністичному) та ландшафтному різноманітті існуючих об’єктів ПЗФ. Запропоновано комплекс заходів для збереження та раціонального використання природного рекреаційного потенціалу громади.
Keywords: децентралізація; територіальна громада; природно-заповідний фонд; рекреаційний потенціал; клімат; поверхневі води; земельні ресурси; ґрунтовий покрив; природно-заповідні об’єкти; Горохівська ТГ; Луцький район; Волинська область; 911.3:330.15](477.82-72):379.8