Транскордонні програми та проєкти в Україні - Корнелюк, Ольга Антонівна; Матюшок, Вікторія (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2021)
Досліджено фінансові аспекти забезпечення розвитку транскордонного співробітництва прикордонних регіонів України в результаті участі в транскордонних програмах та проектах. Проаналізовано участь України у спільних операційних програмах прикордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства 2014–2020 рр.: «Польща – Україна – Білорусь», «Угорщина – Словаччина – Румунія – Україна», «Румунія – Україна» та «Басейн Чорного моря». Стратегічні цілі програм відповідають національним і регіональним стратегіям соціально-економічного розвитку, сприяють вирішенню спільних проблем та спрямовані на підвищення рівня життя населення. Проекти, які реалізовувались в межах Програми «Польща – Україна – Білорусь» 2014-2020 років були спрямовані на: збереження історико-культурної спадщини; підвищення безпеки, включаючи охорону здоров’я; збереження існуючої природної спадщини; покращення транспортного сполучення. Реалізація Програми «Угорщина–Словаччина–Румунія–Україна» передбачала підтримку місцевої культури та історичної спадщини, туризму; збереження природних ресурсів; удосконалення інфраструктури; запобігання природним і антропогенним катастрофам; охорону здоров’я. Програма «Україна–Румунія» сприяла підтримці освіти, технологічного розвитку; збереженню історичної спадщини і місцевої культури; розвитку транспортних і комунікаційних мереж, покращенню безпеки. Пріоритети Програми «Басейн Чорного моря» націлені на захист навколишнього середовища, зменшення викидів сміття, розвиток туризму, використання принципів циркулярної економіки, розширення можливостей транскордонної торгівлі та модернізації прилеглих сільськогосподарських територій. Важливою перевагою участі в програмах транскордонного співробітництва є можливість реалізації великих інфраструктурних проектів, їх вартість є високою, а тому прикордонні регіони не здатні фінансувати такі проекти самостійно і потребують значних інвестицій. Поширення COVID-19 завадило процесу реалізації деяких проектів; з іншого боку, з’явились нові проекти, спрямовані на боротьбу з пандемією. Продовжується робота над розробкою пріоритетів спільних операційних програмах прикордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства на 2021-2027 рр. з урахуванням попереднього досвіду та спрямуванням на вирішення проблемних питань в майбутньому.
Keywords: транскордонне співробітництво; прикордонний регіон; транскордонна програма; транскордонний проект; Європейський інструмент сусідства (ЄІС); 339.976