Граматичні та стилістичні ознаки атрибутивних синтаксичних одиниць у контексті компетентнісно орієнтованих засад навчання в ЗЗСО - Батурка, Анна Володимирівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У магістерській роботі комплексно досліджені атрибутивні синтаксичні одиниці, дібрані зі збірки М. Мартинюка «Світ за Брайлем»; окреслено теоретико-методологійні засади їхнього вивчення в сучасному мовознавстві; із проєкцією на лінгводидактичний вимір схарактеризовано граматичні та стилістичні ознаки вказаних другорядних членів речення. Зазначено, що опанування узгоджених означень в закладах загальної середньої освіти повинно ґрунтуватися на вивченні матеріалу про засоби вираження цих синтаксичних одиниць, серед яких засвідчені якісні та відносні прикметники, займенники прикметникового різновиду, рідше дієприкметники та кількісні числівники. Неузгоджені атрибутивні одиниці проаналізовано в контексті компетентнісно орієнтованого й інтерактивного навчання, укладено практичні завдання, якими можна скористатися на уроках української мови. Виявлено, що ад’єктиви, поєднані зв’язком керування, зреалізовані безприйменниковими та прийменниково-відмінковими формами іменників у родовому відмінку. Сферу неузгоджених означень поповнюють інфінітиви та прислівники, які перебувають з опорним субстантивом у зв’язку прилягання. Окреслено систему методів, скерованих на продуктивність опанування синтаксичних одиниць прикладкового узгодження, формально-категорійні ознаки яких повністю збігаються з опорним словом або ідентичні тільки щодо вираження відмінка. Окрім граматичних особливостей узгоджених і неузгоджених означень та прикладок як важливого матеріалу, що становить домінанту під час навчання цих другорядних членів речення, закцентовано увагу на їхній стилістичній своєрідності. З’ясовано, що вказані синтаксичні одиниці надають поетичним текстам яскравості, почасти експресії й емоційного забарвлення, уможливлюють словесне зображення сповнених настроєвості різних зорових картин. Подані в магістерській роботі теоретичні положення можуть стати алгоритмом комплексного дослідження інших другорядних членів речення. Ілюстративним матеріалом, практичними завданнями та методичними рекомендаціями доречно скористатися в професійній діяльності вчителя української мови.
Keywords: атрибутивна синтаксична одиниця; означення; прикметник; займенник; числівник; дієслово; прислівник; компетентність; метод